Airco aanschaffen? 4 tips

In de zomermaanden kan de temperatuur in huis flink oplopen. Dit is vooral bij oudere, minder goed geïsoleerde huizen het geval. Je kunt ’s avonds ramen en deuren openen om de warmte uit huis te krijgen, maar dit werkt niet altijd. In de zomer daalt de temperatuur ’s avonds en ’s nachts namelijk amper. Je kunt een ventilator kopen, maar dit heeft ook niet bijzonder veel zin. Ventilatoren verplaatsen namelijk alleen de lucht in een ruimte, de temperatuur daalt er niet door. Met een airco is dit wel het geval. Wil je een airco kopen? Dan ontdek je al snel dat het aanbod ontzettend groot is. Daarom zetten wij hier 4 tips op een rijtje die van pas komen bij het kopen van een airco.

1. Bepaal de juiste plek voor de airco

Wil je een airco kopen? Begin dan pas aan jouw zoektocht als je weet waar het apparaat moet komen. Dit is vooral van belang als jouw voorkeur uitgaat naar een vaste airco. De binnenunit van dit apparaat bevestig je namelijk aan de muur. Als je jouw slaapkamer wilt koelen, hang je de airco aan de muur in deze ruimte. Doe dit altijd zo dicht mogelijk bij het plafond. In dat geval heb je namelijk het meeste profijt van de airco. Waak er overigens voor dat je hem te dicht in de buurt van het bed hangt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je een verkoudheid oploopt als je slaapt met de airco aan.

2. Kies een geschikt type

Voordat je een airco koopt, moet je weten dat er verschillende soorten airco’s zijn. Allereerst kun je kiezen voor een split-unit airco. Deze airco dankt zijn naam aan het feit dat hij uit twee units bestaat: een binnen- en een buitenunit. Via leidingen staan deze units met elkaar in verbinding. De binnen- en buitenunit worden vaak aan de muur bevestigd. Als je de buitenunit niet aan de muur kunt hangen, kan deze mogelijk ook op een plat dak staan. Vind je een split-unit airco maar niets? Kies dan voor een mobiele airco. Deze kun je van ruimte naar ruimte verplaatsen. Je kunt hem ook op een vaste plek gebruiken. In dat geval moet je een muurdoorvoer mobiele airco kopen.

3. Kijk naar het energieverbruik

Om gebruik te kunnen maken van een airco, sluit je het apparaat aan op het elektriciteitsnet. Een airco verbruikt dus altijd stroom. Het is alleen niet zo dat iedere airco ook evenveel stroom verbruikt. Er kan zelfs een groot verschil zitten in het energieverbruik. Uiteraard wil je geen airco kopen die ontzettend veel energie verbruikt. Als je zo’n airco in huis haalt, kan jouw energierekening flink stijgen. Kijk daarom goed naar het energieverbruik alvorens je een airco koopt. Ben je op zoek naar een energiezuinige airco? Richt je dan tot het energielabel. Kies bij voorkeur voor een airco die zo dicht mogelijk in de buurt komt van het label A+++.

4. Let op het koelvermogen

Als laatste tip willen wij je nog meegeven naar het koelvermogen van een airco te kijken. Ondanks dat alle airco’s een ruimte koelen, doet niet iedere airco dit even goed. Dit wordt vaak veroorzaakt door het koelvermogen van het apparaat. Het koelvermogen van airco’s wordt uitgedrukt in BTU. Aan de hand hiervan kun je vaak inschatten of en in hoeverre een airco geschikt is voor gebruik in een bepaalde ruimte. Zoek je een airco voor jouw woonkamer? Dan heb je waarschijnlijk een airco met een groter koelvermogen nodig dan voor in de slaapkamer. Hoe groter het koelvermogen, des te sneller een airco in staat is om een ruimte te koelen.

Recommended Articles