Je huis aanpassen: zelf regelen of een aanvraag doen?

Wanneer bewegen lastig wordt, of bepaalde handelingen onmogelijk zijn geworden omdat het lijf niet meewerkt, is het vaak nodig om het huis hierop aan te laten passen. Hiervoor kun je een beroep doen op de gemeente, maar je kunt er ook voor kiezen om deze aanpassingen zelf te verzorgen. Wat zijn in beide gevallen de voordelen, en zijn er ook nadelen aan verbonden?

Is het noodzakelijk of vooral handig?

Voor je besluit een aanpassing aan je woning zelf te betalen en uit te laten voeren, of hiervoor juist een aanvraag in te dienen volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is het belangrijk om zelf kritisch te kijken naar de aanpassing die je in gedachten hebt. Is deze noodzakelijk, omdat je zonder een aanpassing niet of een stuk moeilijker kan blijven wonen in je huis? Of is deze vooral gewenst, omdat je het prettiger vindt?

Is dit laatste het geval, dan is het doorgaans beter de aanpassing zelf te (laten) verzorgen. Aanvragen die in het kader van de Wmo worden gedaan, worden namelijk zeer kritisch bekeken. Alleen wanneer deze noodzakelijk zijn zullen de aanvragen worden toegekend. En alhoewel jij het prettig kan vinden om niet altijd de trap te hoeven nemen, en zeker aan het einde van een lange dag liever met een traplift naar boven gaat, is dit doorgaans geen reden om deze te financieren.

Samenvattend geldt dus dat aanpassingen die noodzakelijk zijn om in de woning te kunnen blijven wonen vaak door de Wmo worden betaald, terwijl zaken die het leven comfortabeler maken toch echt door de bewoner zelf moeten worden betaald.

Verschil tussen huurhuizen en koophuizen

Heb je een koophuis? Dan mag je hierin aanpassen wat je maar wilt. Dat kan via de Wmo, maar je kan ook zelf het initiatief nemen en de kosten dragen. Voordat je hiertoe overgaat wil je natuurlijk wel weten aan wat voor bedragen je moet denken. Wat kost een traplift ongeveer? Een simpel antwoord valt hierop niet te geven, omdat dit afhangt van vele factoren. Soms is het een optie om te kiezen voor een gebruikt exemplaar. Een tweedehands traplift van Handicare is doorgaans goedkoper dan een nieuw exemplaar. Goed om hier even naar te informeren!

Woon je in een huurhuis? Dan mag je kleine aanpassingen als een beugel bij het toilet zelf plaatsen. Doe je een beroep op de Wmo, dan wordt er automatisch overlegd met je verhuurder, of het nu gaat om kleine of grote aanpassingen. Wil je zelf een grote aanpassing doen, zoals het plaatsen van een traplift, buiten de Wmo om, dan moet je hierover wel in overleg gaan met je verhuurder.

Recommended Articles