Vouwgordijnen schoonmaken doe je zo!

Net als ieder ander gordijn, worden ook je vouwgordijnen uiteindelijke een keertje zo smerig, dat ze aan een schoonmaakbeurt toe zijn. Afhankelijk van de ruimte waarin ze hangen, zullen je gordijnen ieder op zich een andere soort vuil hebben. Een vouwgordijn zit op het systeem bevestigd en dat wil je eigenlijk graag zo houden. Dan is het nog niet zo heel eenvoudig om jou vouwgordijnen weer schoon en fris te krijgen, maar zeker niet onmogelijk. We hebben voor je uitgezocht op welke manier jij je vouwgordijnen kan schoonmaken.

Afstoffen

Zoals gezegd is het ook erg afhankelijk van de ruimte waarin het vouwgordijn hangt. In bijvoorbeeld je slaapkamer zal je waarschijnlijk alleen te maken krijgen met stof. Je vouwgordijn is dan makkelijk schoon te maken met bijvoorbeeld een plumeau, of een stofdoek die niet statisch is. Ook is het mogelijk om je vouwgordijnen met een stofzuiger, stofvrij te maken. Het is dan wel belangrijk dat je de zuigkracht op een lage stand kan zetten. Bij alle manieren van stofvrij maken kan je het beste het gordijn helemaal te laten zakken.

Vlekken

Heb je vlekken in je gordijnen, dan wordt het al meteen een stuk lastiger, want met een plumeau verdwijnen de vlekken niet. Je zal het dus op een andere manier schoon moeten maken. Je kan proberen, om de vlekken met behulp van een sopdoekje voorzichtig schoon te maken. Als dat om welke reden dan ook niet wil lukken, zal je er toch aan moeten geloven en het gordijn van het systeem af moeten halen.

Haal het gordijn voorzichtig van het klittenband los en nadat je de latjes hebt verwijderd kan je namelijk je vouwgordijn in de wasmachine doen. Zoek voordat je de gordijnen eraf haalt, eerst het labeltje op. Daarop staat, of je de gordijnen inderdaad kan wassen en met welke wasvoorschriften. Staat er wel op dat je de gordijnen kan wassen, maar geen wasvoorschriften, was ze dan op een temperatuur die niet hoger is dan 300 en laat de wasmachine niet centrifugeren. Gebruik overigens geen waspoeder, maar een vloeibaar wasmiddel.

Laten reinigen

Durf je het zelf niet aan om ze te wassen, dan kan je er altijd nog voor kiezen om ze te laten reinigen. Dit kan bijvoorbeeld bij een stomerij, maar er zijn ook professionele bedrijven die daar in zijn gespecialiseerd. Deze bedrijven hebben ervaring met de verschillende stoffen en zorgen ervoor dat jouw gordijn weer in topconditie voor het raam kan hangen.

Recommended Articles