Welke soorten matrassen zijn er en welke is het best?

Er is tegenwoordig zoveel keus qua matrassen, dat het steeds moeilijker wordt om een keuze te maken. Want ga je voor een koudschuim-, traagschuim- of pocketvering matras? In dit artikel lees je wat de verschillende soorten matrassen inhouden en welk matras in jouw situatie de beste keus is. 

Wat is een koudschuim matras? 

Een koudschuim matras dankt zijn naam aan de manier van produceren: het schuim wordt namelijk in koude vormmallen gegoten. Het koudschuim wordt gemaakt van polyurethaan en is erg duurzaam. Een groot voordeel van koudschuim matrassen is dat het vormt naar je lichaam. Op deze manier kunnen je spieren goed ontspannen en het zorgt voor een optimale bloedcirculatie. Daarnaast heeft dit matras een goede ventilering, luchtcirculatie en vochtcirculatie. Nog een belangrijk voordeel van koudschuim is dat het allergievrij is. Een traagschuim matras gaat zo’n 12 tot 15 jaar mee. 

Wat is een traagschuim matras?

Traagschuim wordt door lichaamswarmte zachter, dit noem je ook wel thermo-elastisch. Wanneer je traagschuim indrukt, veert het langzaam weer terug. Als je op een traagschuim matras ligt, zakt jouw lichaam iets weg in het matras. Dit is gunstig voor je wervelkolom en de druk op je lichaam wordt hierdoor minder. Een traagschuim matras is met name een uitkomst wanneer je last van je rug hebt. Ook als je andere lichaamsklachten hebt -zoals fibromyalgie of artrose- is traagschuim een goede keuze. Let hierbij dan wel op dat je voor een dikkere traagschuimlaag kiest. Een traagschuim matras gaat ongeveer 8 tot 10 jaar mee. Daarna zal de kwaliteit van terugveren minder worden.  

Wat is een pocketvering matras?

Een pocketveer matras is, zoals de naam al een beetje verklapt, een matras met allemaal zakjes. Al deze veertjes zitten los verpakt in zakjes en kunnen daarom los van elkaar bewegen. Dit zorgt voor veel comfort op het moment dat je erop gaat liggen. In deze zakjes hebben de veertjes voldoende ruimte en gaan dus niet in elkaar zitten. Om de zakjes zit een rand van schuim, zodat alle zakjes mooi bij elkaar worden gehouden. Gemiddeld wordt er een rand van 15 cm schuim gebruikt. Als de schuimrand te zacht is, kun je het gevoel krijgen dat je van het matras afrolt. De veerkracht in deze matrassen wordt verdeeld onder de zones. Zo worden er in de schouder- en heupzone zachtere veren gebruikt. Door het gebruik van de juiste tegendruk per zone, kun je als zijslaper jouw wervelkolom rechter op het matras plaatsen. Een pocketvering matras gaat zo’n 6 tot 8 jaar mee. 

Welk matras is het best?

Er is niet een specifiek matras dat als best uit de test komt. Elke matras heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is meer een persoonlijke kwestie: welk matras voelt het lekkerst en past het best bij jouw lichamelijke wensen? 

 

Recommended Articles