Heb jij al een thuiswerkplek?

In steeds meer Nederlandse huizen duiken ze op: thuiswerkplekken. Niet zo vreemd, want thuiswerken wordt steeds normaler en binnen veel bedrijven zelfs een vast gegeven. Waar kostenbesparing en flexibiliteit voor veel bedrijven al een reden was om er actief mee aan de slag te gaan, was het Coronavirus het laatste zetje dat op veel plekken nodig was. We merken meer en meer dat we thuis net zo goed kunnen werken als op kantoor. Een goede werkplek is daarbij wel een vereiste.

Hoe thuiswerken steeds meer serieus wordt genomen

Zei je vroeger tegen je baas dat je graag een dagje wilde thuiswerken, incidenteel of structureel, dan was de kans groot dat er naar je werd gekeken alsof je eigenlijk een dagje vrij wilde. Want thuiswerken, dat was in de ogen van velen niet veel meer dan de hele dag in je pyjama of joggingpak rondlopen, en zo nu en dan eens een mailtje beantwoorden of een telefoontje plegen om te laten zien dat je ‘heus wel aan het werk bent’. Natuurlijk was dit lang niet in alle gevallen een terecht vooroordeel. Er waren ook een aantal jaar geleden al genoeg mensen en bedrijven die thuiswerken wél serieus namen. Toch is er nog heel lang het gevoel van ‘een beetje smokkelen’ aan blijven hangen. Sterker nog: in sommige bedrijven heerst deze houding nog steeds.

Terwijl dat echt niet meer nodig is. Met alle technologische ontwikkelingen van de laatste jaren, kun je thuis minstens zo effectief werken als op kantoor. Fijn is dat je geen reistijd hebt, niet in de file staat, en daardoor als je wilt wat langer op je bed kunt blijven liggen. Vervolgens kun je, net als op kantoor, aan de slag met je mail, verder werken aan documenten die netjes in de cloud stonden opgeslagen, en snel en efficiënt overleggen met collega’s. Je kunt elkaar daarbij zelfs zien, via programma’s die videobellen in groepen mogelijk maken, zodat ook het menselijke contact in stand blijft. Voor veel mensen geldt dat ze iedere dag thuiswerken niet per se prettig vinden, maar thuiswerken in het algemeen wel zien als een goed alternatief voor iedere dag naar kantoor komen.

Hoe doe je het goed?

Om goed thuis te kunnen werken, heb je een goede werkplek nodig. Werk je structureel thuis, dan ga je het met die keukentafel echt niet redden. Niet alleen zal je er vaak worden gestoord, de houding waarin je zit laat ook nogal te wensen over.

Zoek dus naar een goede plek in huis, liefst een afgesloten kamer, waar je je werkplek van kunt maken. Zet er een echt bureau neer en een goede bureaustoel. Dat hoeft niet veel te kosten, zeker niet als je eens zoekt binnen het aanbod tweedehands kantoormeubelen. Deze zijn in goede staat en kunnen nog jaren mee, en zijn van het soort kwaliteit dat je ook op kantoor tegenkomt. Tweedehands bureaus werken net zo goed als nieuwe, en ook tweedehands bureaustoelen zitten prima.

Heb je dit in orde, zorg dan voor een duidelijke structuur in je dag. Ga bewust ‘naar je werk toe’, en er aan het einde van de dag ook weer weg. Zo blijven werk en privé gescheiden, en wordt het thuiswerken vaak een stuk gemakkelijker.

Recommended Articles