Nieuwe woning? Vergeet je woonverzekering niet!

Zoals sommigen van jullie weten ben ik momenteel bezig met de koop van een nieuwe woning. Dat daar veel bij komt kijken, dat wist ik. Toch zijn er zaken die je al snel over het hoofd ziet. We weten allemaal dat we internet moeten hebben, en ook de meubels zullen we echt niet vergeten… Maar heb je bijvoorbeeld wel aan je verzekeringen gedacht? Die zijn minstens net zo belangrijk! Vandaag vertel ik je waarom het zó belangrijk is aan je woonverzekeringen te denken voor je daadwerkelijk gaat verhuizen.

Je meest waardevolle bezittingen

Je huis is een van de meest waardevolle bezittingen die je waarschijnlijk ooit zult hebben. Het bevat al je bezittingen, herinneringen én biedt je een veilige plek om te leven. Het is dan ook logisch dat ervoor zorgen dat het volledig beveiligd is, een van de belangrijkste dingen is die je kunt doen. Zo praat ik hier op InterieurBlogster regelmatig over leuke nieuwe gadgets op gebied van home security. Zelf heb ik bijvoorbeeld een Ring-deurbel, maar ook diverse camera’s.

Maar ondanks al die beveiligingsmaatregelen die we hebben genomen, is er nog steeds een risico is op diefstal, schade en andere zaken die we nooit volledig kunnen elimineren. Deze dingen kunnen ons leven beïnvloeden en onze huizen op meer dan één manier vernietigen. Om je huis te beschermen als een van deze problemen zich voordoet, heb je een verzekering nodig die ook wel de opstalverzekering wordt genoemd.

Dáárom je woning verzekeren

Een woningverzekering is simpelweg een investering die je aangaat om het comfort én de veiligheid van je huis en je gezin te waarborgen. Het is vaak verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder de opstalverzekering en de inboedelverzekering, maar je kunt ook vaak kiezen voor een uitgebreid plan dat beide omvat. Een woonverzekering biedt je in de meeste gevallen een bepaald bedrag aan dekking, die je kunt gebruiken om uw huis weer op te bouwen als er iets mee gebeurt.

Nederland is weliswaar niet vatbaar voor natuurrampen zoals orkanen of tornado’s, maar windstormen richten in de herfst en winter regelmatig grote schade aan. Dit soort gebeurtenissen kunnen je huis verwoesten en alles opnieuw opbouwen is nooit een gemakkelijke taak. Dus hoewel deze rampen soms niet kunnen worden voorkomen of zelfs niet volledig kunnen worden voorspeld, is het nog steeds belangrijk dat je je huis beschermt met een opstal- en inboedelverzekering die dekking biedt voor een dergelijke gebeurtenis.

Vergeet ook de inboedelverzekering niet

Naast zo’n opstalverzekering – wat in feite dus de verzekering voor het huis zelf is – is ook een inboedelverzekering een must-have voor iedereen die op zichzelf woont. Deze woonverzekering is speciaal bedoeld voor je kostbare bezittingen zoals sieraden, schilderijen of meubels.

Een inboedelverzekering dekt in principe alle spullen in je huis: laptops, elektrische artikelen, meubels, sieraden, foto’s enzovoort. Sommige polissen hebben ook betrekking op fietsen en mobiele telefoons. De inboedelverzekering dekt daarnaast ook brand en inbraak. Het kan ook dekking bieden voor onopzettelijke schade en diefstal van items wanneer je niet thuis bent.

Kortom: afsluiten die hap!

De documenten van je woningverzekeringspolis zijn misschien niet de meest aangrijpende stukken tekst, maar het is het beste om je polis goed te controleren en van tevoren uit te zoeken wat er precies gedekt wordt, zodat je weet en begrijpt waarvoor je verzekerd bent, wat is uitgesloten en ook wat je rechten en plichten zijn. Better safe than sorry!

Recommended Articles