Wat gebeurt er achter de voordeur?

Wij Nederlanders zijn er nogal dol op: gluren bij de buren. Het lijkt ook wel alsof onze huizen erop zijn gebouwd, met grote ramen, ook aan de straatkant. Waar het in andere landen de normaalste zaak van de wereld is om de hele dag luiken of gordijnen voor de ramen te hebben, is dit in Nederland minder aan de orde van de dag. We houden de boel graag open, en lijken iedereen uit te nodigen om een kijkje te nemen in ons huis.

We doen het allemaal

Het valt niet te ontkennen: als je door een willekeurige straat loopt, hebben we allemaal de neiging om zo hier en daar naar binnen te gluren. Pure nieuwsgierigheid. Even zien wat de buren voor tv-programma aan het kijken zijn, de mooie lamp die je bij een ander gezin boven de eettafel ziet hangen bewonderen of gewoon even gluren hoe andere mensen hun huis hebben ingericht. We doen het subtiel, in het voorbijgaan, altijd even die snelle blik naar binnen.

Grappig is dat veel Nederlandse huizen er ook een beetje op gebouwd lijken te zijn. Er zijn volop voorbeelden van woningen waarbij de woonkamer zich aan de straatkant bevindt, en waar deze ook nog eens is uitgerust met een fors raam. Zijn de gordijnen hier altijd dicht, dan krijg je in menig buurt al snel praatjes. Wat zal zich daar toch allemaal afspelen? Blijkbaar zijn we het erg gewend geraakt, en eraan gehecht, om gemakkelijk een blik in andermans huis te kunnen werpen.

De deur blijft wel dicht

Waar de ramen bij wijze van spreken wagenwijd openstaan, is dat met onze voordeuren minder het geval. Waar het in andere landen vaak de normaalste zaak van de wereld is om de buitendeuren open te hebben, zodat buren en familieleden zo in en uit kunnen wandelen, doen we dat in Nederland een stuk minder. Die voordeur blijft dicht, veelal zelfs op slot, en gaat alleen open als men aanbelt.

Dat neemt niet weg dat we de afgelopen jaren wel veel meer aandacht zijn gaan besteden aan onze buitendeuren. Meer en meer willen we dat deze past bij de sfeer die de woning ook van binnen uitademt, en ontdekken we alle mogelijkheden die er zijn om ook de deur aan de eigen wensen aan te passen. Industrieel of juist klassiek, met veel glas (zodat er gegluurd kan worden…) of juist helemaal gesloten. Als je goed oplet vertelt de voordeur meer en meer het verhaal van wat zich erachter afspeelt.

Recommended Articles