Diverse wespensoorten in Nederland

De wesp is een insectensoort die iedereen wel kent. Dit heeft alles te maken met het slechte imago waar de wesp mee kampt. Wespen worden door de meeste mensen namelijk als irritant bestempeld. Dit is uiteraard niet voor niets. Wespen zorgen in de zomermaanden doorgaans voor veel overlast. Althans, de gewone wesp. Niet alle wespensoorten die in Nederland voorkomen veroorzaken overlast. Het is de gewone wesp die de imagoschade voor wespen in het algemeen heeft veroorzaakt.

Hoe herken je de gewone wesp?

Vaak wordt er gezegd dat wespen vervelende insecten zijn die veel overlast veroorzaken. Deze veronderstelling is deels waar. De gewone wesp zorgt in de zomermaanden bij veel mensen voor overlast. Maar Nederland kent nog meer wespensoorten die niet bij mensen in de buurt komen. Wil je weten of je met een gewone wesp te maken hebt? Dan zijn er een aantal kenmerken waaraan je deze wespensoort kunt herkennen. Een gewone wesp is tien tot vijftien millimeter lang en heeft een ankervormige tekening op zijn kop. De gewone wesp is met deze uiterlijke kenmerken relatief eenvoudig te onderscheiden van andere wespensoorten.

Waar komen wespennesten voor?

Naast de uiterlijke kenmerken zijn er nog meer dingen waaraan je wespensoorten van elkaar kunt onderscheiden. De locatie en het uiterlijk van het wespennest zijn hier een goed voorbeeld van. Het wespennest van een gewone wesp is gelig tot roodbruin van kleur. Als het nest af is heeft het een doorsnede van zo’n twintig tot vijfendertig centimeter. Daarnaast kunnen er lichte en donkere strepen op het nest voorkomen. Er is niet slechts één plek waar de gewone wesp haar nest bouwt. Je kunt een wespennest van de gewone wesp op zolder vinden, maar ook in een struik. Het wespennest is in ieder geval altijd op een beschutte plek gebouwd. Heb jij in jouw woning of tuin een wespennest? Laat dan het wespennestverwijderen door een wespenbestrijder en voorkom (verdere) overlast.

Zo gevaarlijk is een wesp

Het verwijderen van een wespennest is altijd aan te raden als hij zich in jouw persoonlijke omgeving bevindt. Het is namelijk niet voor niets dat wespen binnen de categorie ongedierte vallen. De beestjes kunnen veel overlast veroorzaken. De wespen kunnen gemene steken uitdelen. Deze steken zullen in de meeste gevallen resulteren in huidklachten. Je moet hierbij denken aan een gezwollen en jeukende huid. Maar ben je allergisch voor wespengif? Of krijg je in een korte tijd heel veel wespengif ingespoten? Dan kunnen de wespensteken lijden tot de dood. Je wilt deze insecten dus liever niet in jouw persoonlijke omgeving hebben. Laat een wespennest daarom altijd vakkundig verwijderen.

Recommended Articles