In Duitsland stookt men de open haard al een lange tijd met briketten. Pas een paar jaar geleden hebben we ook in Nederland kennis gemaakt met deze nieuwe manier van stoken. Omdat het hier nog een redelijk nieuw fenomeen is roept het nog veel vragen op. Daarom leggen we in dit artikel uit welke briketten je het beste kan gebruiken voor je haard.
Verschillen tussen houtbriketten
Houtbriketten lijken in veel opzichten op elkaar. Ze zijn allemaal gemaakt door snippers van bepaalde houtsoorten samen te persen onder hoge druk. Het voordeel hiervan is dat het vochtpercentage van briketten erg laag ligt. Je kunt er vanuit gaan dat het vochtpercentage eigenlijk nooit hoger dan 10% ligt. Dat is uiteraard erg gunstig voor het stoken van de haard. Houd er wel rekening mee dat houtbriketten het beste te gebruiken zijn nadat er al brandhout aangestoken is. Houtbriketten zijn namelijk makkelijker aan te steken als er al voldoende warmte is.
Waar de types briketten van elkaar verschillen zijn de houtsoorten die gebruikt zijn bij de productie. De meeste briketten zijn gemaakt van berken-, beuken- of eikenhout. De houtsoort die gebruikt is voor het maken van een briket heeft gevolgen voor de brandduur en de hoeveelheid warmte die het briket afgeeft. Hieronder belichten we twee populaire soorten briketten toe en bespreken we de verschillen in eigenschappen.
Smeulen versus branden
Bij het kopen van houtbriketten moet je vooral nagaan of je wilt dat de briketten smeulen of juist flink branden. Briketten die vooral smeulen geven een kleinere vlam dan briketten die juist gemaakt zijn om flink te branden. Briketten met grote vlammen zijn leuker om naar te kijken maar gaan wel minder lang mee. Qua verbrandingswaarde zijn de verschillen niet heel groot tussen de verschillende soorten briketten. Over het algemeen liggen de verbrandingswaarden tussen de 4,9 en 5,2 kWh per kilogram.
RUF briketten
Ruf briketten worden meestal gemaakt door snippers berkenhout onder hoge druk samen te persen. Je kunt ze echter ook vinden in beukenhout en eikenhout. Deze briketten herken je aan de wat kleinere vlam en het lange smeulen. Ze geven dus langer warmte af, maar zien er minder interessant uit tijdens het verbranden. De verbrandingswarmte van deze briketten ligt net iets lager dan die van andere soorten, maar dit verschil is meestal nauwelijks merkbaar.
Pini Kay briketten
Een andere populaire soort briketten is de Pini Kay. De meeste mensen kopen deze briketten voor de mooie vlammen die ze produceren. Ze geven een mooi effect wat bijvoorbeeld leuk is als er visite over de vloer is. Die mooie vlammen zijn leuk, maar uiteindelijk draait het ook nog om de warmte die de briketten afgeven. Wat dat betreft doet de Pini Kay het niet slechter dan de Ruf. De verbrandingswaarde van Pini Kay briketten ligt namelijk net iets boven de 5 kWh per kilogram, terwijl die van de Ruf daar net iets onder ligt.