Hoe vind ik een betrouwbare vakman?

Je wil je badkamer laten renoveren, maar je weet niet goed waar te beginnen. Of de dakpannen hebben hun beste tijd gehad en zijn toe aan vervanging. Tenzij je een handige Harry bent reken je in deze gevallen best op de hulp van een professional.

Vakmannen genoeg in België, maar het is ook belangrijk om een goede en betrouwbare te vinden. Vaak gaat het om grote werken die specifieke kennis of expertise vereisen, daarom kies je best niet de eerste beste vakman die je tegenkomt. Maar hoe vind je deze juist? En waar hou je best rekening mee?

Raadpleeg vrienden en familie

Om te beginnen is het slim om eens aan je vrienden of familie te vragen of zij iemand kennen die je kan helpen met je klus. Ze hebben misschien zelf al eens een zoektocht begonnen naar een vakman die jij ook zoekt. Door te luisteren naar hun ervaringen met bepaalde bedrijven kan je al een eerste lijstje maken.

Doorzoek het web

Je hoeft maar een paar zoektermen in Google in te geven en je zal in een mum van tijd een hele lijst aan vakmannen voor je krijgen. Ook via Facebook of advertenties kan je op zoek gaan naar een bedrijf in de buurt. De firma’s die je aanspreken kan je onderling vergelijken en vrijblijvend contacteren.

Er zijn ook een aantal websites zoals TrustUp.be die allerlei vakmannen in de buurt voor jou oplijsten. Het handige hieraan is, is dat de betrouwbaarheid op voorhand door hen is gecontroleerd. Dat bespaart je een hoop opzoekwerk.

Reviews

Veel bedrijven zetten reviews of getuigenissen van klanten op hun website. Staar je hier niet op blind, want een bedrijf kiest natuurlijk zelf wat er op hun eigen webpagina verschijnt. Om een getrouw beeld te krijgen zoek je best reviews van onafhankelijke partijen zoals via Google. Ook op hun eigen Facebook-pagina kunnen er ratings achtergelaten worden. Door deze te raadplegen en te vergelijken kan je een algemeen beeld krijgen van eerdere klanten hun ervaringen.

Daarnaast kan je ook de veiligheid van een webshop checken via de veiligheidschecker van het ECC. Want voor de aankoop van bouwmaterialen of accessoires wil je natuurlijk kwalitatieve benodigdheden. Daarnaast kan de prijs hoog oplopen en wil je geen risico’s nemen.

Prijs nakijken

De prijs voor allerlei bouwwerken verschilt enorm. Zelfs voor dezelfde klus kan het gebruik van een ander soort materiaal het kostenplaatje enorm laten dalen of stijgen. Daarom doe je best grondige research naar de prijs van je project en de prijs van het materiaal. Als deze enorm goedkoop is moeten er alarmbellen beginnen afgaan. Het is misschien verleidelijk, maar een kwalitatieve en betrouwbare vakman is goud waard. Je betaalt wat extra, maar dan ben je zeker dat de werken feilloos worden uitgevoerd en dat ze gebruik maken van stevige materialen.

Offertes vergelijken

Als je contact hebt opgenomen met een paar ondernemingen is het tijd om de offertes onderling te vergelijken. Zie je grote verschillen of rare kosten? Vraag dit dan zeker na. Het is ook belangrijk om deze offertes en het contract grondig na te lezen. Zo ben je zeker dat er in de kleine lettertjes geen extra meerkost wordt aangerekend.

Tip: een aantal websites bieden de mogelijkheid aan om verschillende offertes automatisch te vergelijken

Verzekering of naservice

Zelfs al huur je de beste vakman in, kan je na verloop van tijd altijd pech hebben en problemen ondervinden. Daarom is het van belang om te kijken wat hun regels zijn rond een verzekering of naservice. Op een goede, betrouwbare vakman moet je kunnen rekenen en daarom bieden ze vaak garantie en een uitstekende service na verkoop aan.

 

Studenten 

Vergeet ook niet dat je studenten kan inhuren voor allerlei kleine klusjes, zoals het maaien van gras of het ineenzetten van een kast. Vraag je neven of nichtjes of doe een oproep in de lokale dorpsgroep. Want voor kleine werkjes hoef je natuurlijk geen firma in te huren. Zo bespaar jij geld, tijd én laat je een student een centje bijverdienen.

Samenvatting

In het begin van je zoektocht is het slim om verkennend op pad te gaan. Zoek bijvoorbeeld op TrustUp een aantal bedrijven op, vraag het aan familieleden of hou reclamefolders bij. Vervolgens vergelijk je deze onderling. Bieden ze dezelfde diensten aan? Kunnen ze je exact helpen met wat je zoekt? Zijn de reviews in orde?

Als je een paar vakmannen of firma’s hebt gevonden kan je vrijblijvend advies of een offerte aanvragen. Vergelijk deze zeker onderling en kijk de kleine lettertjes goed na, ook omtrent de naservice. Zijn deze in orde? Dan kan je er zo goed als zeker van zijn dat je goed gekozen hebt.

Het is dus van belang om bovenstaande tips in acht te nemen als je op zoek bent naar een betrouwbare vakman om al jouw projecten uit te voeren. Zo kom je niet voor teleurstellingen te staan en vermijd je onverwachte kosten. Tenslotte kan je jarenlang genieten van de goede kwaliteit die een betrouwbare expert aflevert. Aarzel dus niet om je zoektocht te beginnen naar een professional voor al je bouw- of renovatiewerken!

Recommended Articles