Kun jij al overdekt in je tuin zitten?

Een overkapping in de tuin wordt steeds populairder. Ons veranderende klimaat heeft daar vast en zeker iets mee te maken, maar ook de trend om de tuin meer en meer als onderdeel van het huis te gaan zien speelt hierin een belangrijke rol. Heb jij al een overkapping in de tuin?

Bloedheet en flinke buien

Het kan niemand zijn ontgaan dat onze zomers nogal aan het veranderen zijn. Een hittegolf is geen uitzondering meer, nu we er jaar na jaar mee te maken krijgen, soms zelfs meerdere keren per zomer. De zon schijnt steeds vaker, en steeds feller, en zorgt ervoor dat het in onze eigen tuinen vaak nauwelijks uit te houden is. Op warme dagen in de zon zitten, dat is gedurende een groot deel van de dag nauwelijks te doen.

Daar staat tegenover dat we ook met steeds meer regen te maken hebben. Waar het soms wekenlang droog kan zijn, moeten we ons steeds meer gaan voorbereiden op warme dagen, of warme periodes, die eindigen met een flinke hoosbui. Best lekker, het koelt er vaak prima van af, en ook de natuur kan blij zijn met zo nu en dan een lading water.

Deze weersinvloeden zorgen er echter wel voor dat er steeds minder momenten zijn waarop we echt lekker in de tuin kunnen zitten. Overdag is het in de zon vaak veel te warm, terwijl je ’s avonds zomaar kan worden verrast door een flinke stortbui. Zonde, want het is juist zo fijn om buiten te zijn. Om deze reden kiezen steeds meer mensen ervoor om hun tuin deels te voorzien van een afdak. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om buiten te vertoeven.

Volop mogelijkheden voor een overkapping in de tuin

Als je je tuin deels van een overkapping wilt voorzien, dan heb je volop mogelijkheden. Je kunt gaan voor een heus buitenverblijf, wat eigenlijk meer een soort losse kamer in je tuin is. Deze beschermt je letterlijk tegen weer en wind, zodat je zelfs in de herfst of winter nog ‘buiten’ kunt zitten.

Je kunt ook kiezen voor een pergola of patio, waardoor je altijd een plek in de tuin creëert die schaduw heeft, maar waar je ook prima droog kunt zitten als het regent. Een hele slimme manier om je tuin van een overkapping te voorzien, is door te kiezen voor een kapschuur. Deze kun je gebruiken als schuur, al kan hij vaak ook als tuinhuisje om in te verblijven dienen, maar door de grote overkapping die eraan vast zit kun je er ook een mooi overdekt terras aan maken. Hier kun je altijd beschut zitten, zowel tegen de zon als de wind, en zelfs tijdens een flinke bui even afkoelen zonder nat te regenen.

Recommended Articles