Openhaard zonder rookkanaal? De mogelijkheden op een rij

Voor veel starters is het een droom die vaak lastig te verwezenlijken lijkt: een openhaard in huis. Vrijwel iedereen heeft positieve associaties bij een haardvuur. Misschien doet je het je denken aan je ouderlijkhuis, of die fijne vakanties in een chalet. Het liefst wil je dit warme gevoel natuurlijk ook in je eigen huis realiseren, maar hoe?

Het lijkt vaak een lastige opgave, maar er zijn wellicht meer mogelijkheden dan je denkt. We zochten het uit en hebben de opties voor je op een rijtje gezet.

Een traditionele openhaard mét rookkanaal

Bij een openhaard denk je vast aan de grote stenen haard bij je opa en oma thuis. Leuk, maar niet heel praktisch. Voor veel starters is een dergelijke haard lastig aan te leggen. Moderne woningen worden opgeleverd zonder rookkanaal en schoorsteen. Daarnaast wordt er steeds compacter gebouwd waardoor er een groter risico is op overlast door de rook. Woon je in een nieuw appartement dan kun je een klassieke openhaard wel helemaal op je buik schrijven.

Los van de constructieve beperkingen is een dergelijke haard ook niet altijd even veilig en gezond. Het open vuur neemt natuurlijk de nodige risico’s met zich mee, zeker wanneer er kleine kinderen en huisdieren in de buurt zijn. Daarnaast wordt er steeds meer bekend over de schadelijke effecten van de rook en roetdeeltjes die vrijkomen bij een gezellig houtvuurtje. Genoeg redenen dus om te kijken naar alternatieven. En gelukkig, die zijn er!

Vuur zonder rook: een bio-ethanol haard

Waar rook is, is vuur. Maar waar vuur is, is niet per se rook. Dat bewijzen de moderne bio ethanol haarden die tegenwoordig in alle soorten en maten te verkrijgen zijn. Een bio-ethanol haard gebruikt enkel vloeistof als brandstof, in plaats van hout (en alles wat men nog meer in een openhaard knikkert). Dit komt met een aantal voordelen. Het mooie van het verbranden van bio-ethanol is dat er geen rook en andere schadelijke stoffen vrijkomen. Hierdoor heb je dus géén rookkanaal nodig. In theorie kun je een dergelijke openhaard dus in elke gewenste ruimte plaatsen. Groot of klein, vrijstaand of ingebouwd. Een stuk praktischer en gezonder dan een traditionele haard. Daarentegen hoef je niet in te leveren op sfeer. Je hebt echt vuur met echte warmte, en dus echte gezelligheid.

Gemak dient de mens: een elektrische haard

Misschien wil je uit praktische of veiligheidsoverwegingen helemaal geen echt vuur in huis. In dat geval is biedt een elektrische haard uitkomst. Deze ‘neppe’ haarden steek je in het stopcontact en zijn vaak met een afstandsbediening te bedienen. Kind kan de was doen. Vooral de inbouwmodellen zijn populair omdat je ze in vrijwel elke muur kunt plaatsen. Elektrische haarden maken dus geen gebruik van echt vuur, maar simuleren de vlammen door gebruik te maken van verschillende technieken. Sommige mensen vinden dit te nep, maar vergis je niet. Als je wat extra’s durft uit te geven zijn er elektrische sfeerhaarden te koop met een zeer realistisch vuurbeeld. Familie en vrienden zullen in eerste instantie niet in de gaten hebben dat het op een nep haard gaat. Veilig, eenvoudig, en lekker praktisch.

Natuurlijk kennen wij jouw woning en woonsituatie niet. Toch zijn we ervan overtuigd dat er ook voor jou een passende haard te vinden is, mocht je de sfeer van dansende vlammen in huis willen halen. Informeer jezelf goed en laat je adviseren door een specialist, dan komt het vast goed. We wensen je alvast veel gezellige avondjes op de bank toe!

Recommended Articles