Tips voor nare geurtjes in huis

Een vervelende geur in huis kan het wooncomfort enorm doen afnemen. Toch is het niet altijd geheel te voorkomen. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld standaard een penetrante lucht in de vloerbedekking wanneer het warmer wordt. Bijvoorbeeld omdat de vorige bewoners katten hadden en die nog wel eens een ongelukje hebben gehad op de vloerbedekking. Maar ook alledaagse activiteiten kunnen luchtjes veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het laten aanbranden van eten, gourmetten of gewoonweg stinkschoenen die te lang in de gang hebben gestaan. Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn waarom er een nare lucht in huis hangt. 

Nu het nog iets te koud is om hele dagen de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, is het fijn om over een andere oplossing te beschikken. Maar hoe los je deze geuren in huis op? Hier vind je enkele handige tips voor het ontgeuren van het huis. 

Oorzaak achterhalen 

De geur kan nooit geheel verwijderd worden als het probleem niet wordt opgelost. Je kunt liters luchtverfrisser spuiten, maar dat heeft weinig zin als de oorzaak van de geur nog niet verdwenen is. Meestal is die oorzaak duidelijk. Bijvoorbeeld door het koken wat verkeerd is gegaan, je kind die met poep aan zijn schoenen door het huis is gelopen of vieze sportkleding die te lang in de gang heeft gelegen. In dat geval is enkel de bron van het probleem aanpakken al vrijwel voldoende om de geur te doen laten verdwijnen. 

Maak gebruik van een geurverwijderaar 

De meest simpele optie is het gebruik van een geurverwijderaar. Dit is een zeer effectieve behandelmethode voor de meest hardnekkige luchtjes. Deze verwijderaars filteren de lucht van alle nare luchtjes en verspreiden zelf een heerlijke lucht. Op die manier merk je vrijwel direct resultaat. Het fijne is dat je hier verder dus niets meer hoeft te doen. Zolang de oorzaak is aangepakt en het probleem is opgelost, heb je enkel nog een geurverwijderaar nodig die het laatste symptoom van het probleem oplost: de vervelende geur. 

Geur van rottende groentes of fruit verwijderd 

Een veelvoorkomende oorzaak van nare luchtjes in de keuken is de geur van rottende groentes of fruit. Wanneer je iets te lang wacht om deze te verwijderen, zit je vaak langere tijd vast aan deze vervelende geur. Zelfs als je deze al lang uit huis hebt gehaald. In dat geval is het goed om met een sterkere geur schoon te maken. Bijvoorbeeld met schoonmaakazijn. Op die manier neutraliseer je de geur binnen mum van tijd. Zorg er wel voor dat je eerst de bron van het probleem verwijderd! 

De geur van huisdieren voorkomen

Huisdieren zijn de grootste bron van nare luchtjes in huis. Gelukkig zijn deze luchtjes wel zoveel mogelijk te voorkomen of in elk geval te neutraliseren. Allereerst door de mand regelmatig te wassen en de kattenbak zo vaak mogelijk te verversen of op zolder te zetten. Daarnaast is het ook van essentieel belang om regelmatig te ventileren. Is de geur van je huisdier ook in het vloerkleed of de bank getrokken? Dan kan een beetje waspoeder of baking soda al wonderen doen. Strooi dit over het vloerkleed of de bank, laat het even liggen en zuig het vervolgens op. Nog een groot voordeel is dat dan ook de stofzuiger direct een stuk frisser ruikt. Win-win! 

Recommended Articles