Wanneer is het verstandig om je hypotheek over te sluiten?

Bijna iedereen heeft een hypotheek afgesloten voor zijn of haar koopwoning. Soms is het beter om je hypotheek over te sluiten. Wellicht weet je niet precies wat dit inhoudt of lijkt dit je (te) veel “gedoe”. Toch kan het voordelig zijn om dit te doen, omdat je het geld juist kan terugverdienen door je hypotheek over te sluiten. Wil je weten wanneer het dan verstandig is om de hypotheek over te sluiten? Lees dan snel verder.

Wat houdt hypotheek oversluiten in?

Wil je jouw eigen hypotheek oversluiten naar andere bank, maar weet je eigenlijk niet zo goed wat het betekent? Dan volgt er hier een uitleg. Bij het oversluiten van je hypotheek wordt er een nieuwe hypotheek afgesloten waarmee de huidige hypotheek kan worden afbetaald. Je kan dus veel eerder dan afgesproken je huidige hypotheek afbetalen. Hierdoor kan je weer een andere hypotheek afsluiten.

Je kan het beste de hypotheek oversluiten als de rente laag is en de rente van je eigen bank hoger is dan van een andere bank. Het is dus belangrijk dat het verschil tussen de verschillende rentes bij de banken groot is. Zo kan je er het meeste van profiteren en uiteindelijk geld besparen. Als je hier niet veel verstand van hebt, kan je altijd vrijblijvend informeren bij een hypotheekadviseur. Je kunt bijvoorbeeld hypotheekadvies in Haarlem inwinnen.

Redenen om over te sluiten

Een reden om je hypotheek over te sluiten, kan bijvoorbeeld zijn dat je graag een nieuwe hypotheek wil. Het kan zijn dat je huidige hypotheek niet meer bevalt zoals vroeger en dus niet meer bij je past. Door het oversluiten van de hypotheek, kan je de hypotheekvorm aanpassen.

Soms komt het voor dat je situatie is veranderd waardoor een ander soort hypotheek beter bij de situatie past. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding of gezinsuitbreiding. Het kan voorkomen dat je misschien wil gaan verbouwen. Ook daarvoor kan het oversluiten van de hypotheek interessant zijn. Herken je jezelf in één van de situaties? Dan is het misschien verstandig om je hypotheek over te sluiten.

De pluspunten

Heb je nog niet helemaal duidelijk wat de voordelen van het herfinancieren van je hypotheek zijn? Dan volgen hier een aantal pluspunten die het oversluiten van je hypotheek met zich meebrengen. Je kan je maandelijkse kosten van je hypotheek verlagen. Het verschil is dan uiteindelijk te merken in je portemonnee. Wil je graag je woning gaan verbouwen? Dan kan je waarschijnlijk de hypotheek tegelijkertijd verhogen.

Als je een nieuwe hypotheek afsluit, krijg je meteen een andere rentevaste periode. Zo heb je weer inzicht in de komende jaren qua maandelijkse kosten. Dit kan zorgen voor rust en zekerheid op financieel gebied. Een nieuwe hypotheek brengt hiernaast andere en waarschijnlijk betere voorwaarden met zich mee.

Recommended Articles