Steeds vaker zie je kleding of beddengoed waarbij gebruik is gemaakt van biologisch katoen. Maar, wat is dat eigenlijk, biologisch katoen? Katoen is toch altijd een natuurproduct, is er dan wel een verschil tussen biologisch en niet-biologisch? Hoe weet je zeker dat je met biologisch katoen te maken hebt, en hoe zie je de verschillen eigenlijk?
Wat zijn de verschillen?
Leg twee katoenen lapjes naast elkaar, en het is vrijwel onmogelijk om te vertellen welke van de twee gemaakt is van biologisch katoen. En dat is niet zo vreemd, want in principe is het eindresultaat ook gewoon hetzelfde. Katoen is katoen, en de eigenschappen van de stof zelf hangen niet af van de vraag of het proces waarmee de stof is ontstaan biologisch is verlopen.
De verschillen, die zitten hem vooral in het deel dat zich achter de schermen afspeelt. En ook al is het resultaat ervan niet zichtbaar in de stof zelf, de omgeving, zowel op lokaal als mondiaal niveau, merkt de verschillen tussen reguliere en biologische katoenteelt wel degelijk.
Bij het verkrijgen van katoen komt doorgaans heel wat kijken. Katoen wordt gewonnen van katoenplanten, en de groei hiervan vereist heel wat water. Alhoewel er in de biologische teelt wordt geprobeerd het watergebruik terug te dringen, blijft dit een lastig punt. Waar de biologische teelt wél grote verschillen vertoont ten opzichte van de reguliere katoenteelt, is op het gebied van bestrijdingsmiddelen. Bij de reguliere teelt worden deze chemische middelen volop ingezet, met alle gevolgen van dien. Wetend dat er vele miljoenen katoenboeren zijn, aangezien het nu eenmaal een zeer veel gebruikt materiaal is, is de hoeveelheid synthetische stoffen die bij de teelt en oogst in de omgeving terechtkomen enorm. In de biologische teelt wordt op een andere manier, bijvoorbeeld door het inzetten van insecten, voorkomen dat diertjes de oogst aantasten. Bovendien wordt er geplukt met de hand, zodat de bladeren handmatig van de plant verwijderd kunnen worden, en niet met chemische stofjes zoals dit in de reguliere teelt gebeurt.
Kun je de verschillen zien?
Aan de stof zelf kun je niet zien of een katoensoort biologisch is, daarvoor zal je moeten kijken naar de keurmerken. Is een product gemaakt van biologisch katoen, wordt dit vrijwel altijd aangegeven. Ook bij Cotton Suite is dit bijvoorbeeld het geval. In deze winkel voor bedlinnen kun je goed terugvinden welke varianten van biologisch katoen zijn gemaakt.
Een biologisch dekbedovertrek voelt niet anders aan dan een exemplaar dat van regulier katoen is gemaakt. Het heeft geen andere eigenschappen. Toch slaap je waarschijnlijk een heel stuk lekkerder als je weet dat er bij het produceren van de stof geen pesticiden of andere schadelijke stoffen gebruikt zijn. Zowel voor jezelf, als je onder je dekbed ligt, maar ook voor de rest van de wereld, die de gevolgen van pesticiden gebruik ook merkt, slaapt dat we zo lekker.