Een boiler in de keuken of badkamer: helemaal geen gek idee

Wanneer je een CV-combiketel in huis hebt, dan ben je hierdoor voorzien van zowel warm water als centrale verwarming. Makkelijk, zo heb je alles in één, zou je zeggen. Toch zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om juist op de plekken waar veel warm water wordt gebruikt, de keuken of de badkamer, een boiler te plaatsen. Waarom kan dit een goed idee zijn, en is het ook voor jou een oplossing?

Het gaat een stuk sneller

Iedereen die in een huis met meerdere verdiepingen woont, zal de situatie herkennen. Zet je beneden in de keuken de warme kraan aan, dan kan het een aardige tijd duren voordat er ook echt heet water uit de kraan komt stromen. Vervelend, maar ook logisch. De combiketel staat namelijk vaak op het hoogste punt van het huis, de bovenste verdieping. Om vanaf daar helemaal naar de keuken warm water te leveren, kost nu eenmaal wat tijd. De ketel heeft naast een korte opstarttijd ook tijd nodig om het water door de leidingen heen naar de kraan in kwestie te transporteren. Op deze manier moeten er vaak vele meters worden afgelegd, en dat duurt wel even.

Zeker als je haast hebt, kan dat irritant zijn. Maar ook op het gebied van duurzaamheid is zo’n lange weg van bron naar kraan niet altijd handig. Tijdens het vervoer door de leidingen gaat er, zeker als er meerdere verdiepingen overbrugd moeten worden, vaak ook aardig wat warmte verloren. Dat zorgt er niet alleen voor dat je water in de keuken niet zo warm is als je had gewild, maar ook dat je stookt voor warmte die je uiteindelijk niet gebruikt. Zonde!

Wat minder gas gebruiken

Steeds meer woningen zijn al ‘van het gas af’, en in andere gevallen zijn het vaak de bewoners zelf die graag wat zuiniger met aardgas om willen gaan. De hoeveelheid aardgas die er in de bodem te vinden valt is tenslotte beperkt, op is ook echt op, en dus is het goed om nu al naar alternatieven te zoeken.

Elektrische boilers kunnen daarbij goed van pas komen. Bij het gebruik ervan is geen gas nodig, alleen stroom. Wanneer je deze stroom afneemt bij een ‘groene’ aanbieder, of wellicht zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan gebruik je warm water op een zo duurzaam mogelijke manier. Doordat een boiler doorgaans dicht bij de kraan geplaatst wordt, hoeven er geen meters leidingen gepasseerd te worden, en is het warmteverlies ook een stuk minder groot dan wanneer er warm water uit de combiketel van boven wordt gebruikt.

Recommended Articles